Selecteer een pagina

I just love TED! Wat een heerlijke inspiratiebron is dat toch! Hieronder heb ik mijn vijf favoriete talks over spelen op een rijtje gezet. Ze gaan, ieder via een andere invalshoek, over waarom spelen naast leuk ook zo ontzettend belangrijk is. Dus ik zou zeggen: zet een flinke bak thee, installeer je met een dekentje op de bank en laat je inspireren door deze speelse TEDTalks.

 

1. Play is more than fun

Stuart Brown is de oprichter van het National Institute for Play. Hij bekijkt vanuit wetenschappelijk kader wat het belang van spelen is voor mensen. Want ja, spelen is verrukkelijk maar Brown toont ook nog eens aan dat het van essentieel belang is voor de mens en zijn voortbestaan. Dit filmpje was het begin van mijn fascinatie voor spelen.

2. Evolutions gift of play

Primatoloog Isabel Behncke laat zien hoe de bonobo apen leren door te spelen, te spelen en nog eens te spelen. Het lijkt zelfs de sleutel te zijn voor probleemoplossing en conflicthantering. Aan het eind legt ze een prachtige verbindeing naar ‘ons’. “And so, my fellow primates, let us embrace this gift from evolution and play together, as we rediscover creativity, fellowship and wonder.”

3. A manifesto for play

Steve Keil roept op tot meer spelen om weer nieuw leven te blazen in de economie, onderwijs en maatschappij van Bulgarije.

4.  Creativity and play

Tim Brown vertelt over de belangrijke relatie tussen creatief denken en spelen. En hij maakt ondertussen van de zaal een grote speeltuin.

5. Verbeter de wereld, begin met gamen

Game designer Jane McConigal vraagt zich af ‘Why doesn’t the real world work more like an online game?‘ Een inspirerende frisse kijk op gamen! Haar boek Reality is Broken gaat hier dieper op in. Ook absolute aanrader.

En, genoten? Wat vond jij het meest interessante filmpje? Leuk als je reageert! En tips voor interessante filmpjes of leuke artikelen over waarom spelen zo belangrijk is, juist ook voor volwassenen, zijn natuurlijk ook altijd welkom.