Selecteer een pagina

 

Het is zomer. En crisis. Dat is het ook. We hebben minder geld dan een paar jaar geleden maar nog net zoveel zin in vakantie. Om dat op te lossen gaan steeds meer mensen thuis op zoek naar het vakantiegevoel. Deze trend heeft zelfs een eigen naam: staycation.

Ik ben ook gek op vakantie. Ik kan er niet genoeg van krijgen en hang dan ook graag de toerist uit in mijn eigen stad. Soms een hele week maar ik las ook regelmatig een minivakantie van een paar uur in op een zaterdag. Of op een dinsdagochtend als ik eens lekker gek wil doen. Op mijn raam heb ik ‘Naar buiten’ geschilderd. Een reminder die me er tijdens een ochtendlange luie Twitter- en Facebooksessie op wijst dat vakantie slechts een buitendeur van me verwijderd is. Echt, zo gepiept, zo’n minivakantie. En het kost ook nog eens geen drol. Hieronder vind je een paar tips voor een instant vakantie-ervaring in eigen stad.

*** Woon je niet in een stad? Ga dan naar de stad die het dichtst bij is, of waar je het vaakst komt. Ik woon zelf in Amsterdam. Sommige tips zijn misschien minder goed uitvoerbaar in andere steden. Gebruik dan een toefje fantasie om de tips om te buigen naar jouw stad. ***

 1. Bemachtig een reisgids van je stad. Ga op zoek naar dingen die je nog niet wist.
 2. Laat je route door de stad bepalen door een dobbelsteen. (1 = links, 2 = rechts, 3 = rechtdoor, 4 = terug, 5 = stop en ga ergens naar binnen, 6 = kies de kant die er het aantrekkelijkste uit ziet).
 3. Vraag aan voorbijgangers of ze je willen fotograferen voor een compeet willekeurig en onbelangrijk gebouw.
 4. Geef je volledige aandacht aan een gebouw waar je al vaak aan voorbij bent gelopen. Zoom in op de details. Wat staat er op het bordje bij de bel? Welk materiaal is het gebouw van gemaakt? Kan je door de ramen kijken? Yes! Wat is er binnen te zien?
 5. Ga in de rij staan bij een typische toeristenattractie. Stap vlak voordat je binnen bent, uit de rij. Tip: mocht je flink veel tijd hier aan willen besteden, ga in Amsterdam dan naar de rij van het Anne Frank huis.
 6. Bekijk de stad vanaf een ander vervoermiddel dan je normaal gewend bent (bv. rondvaartboot, fietstaxi of koets).
 7. Schiet ‘cheesy’ plaatjes van de belangrijkste gebouwen en kenmerken van je stad.
 8. Haal je avondeten bij de supermarkt en eet het op een bankje op.
 9. Doe mee aan een stadstour (bijvoorbeeld via de VVV).
 10. Ga naar een willekeurig museum. Zo ging ik een tijdje geleden naar het Tassenmuseum en ontdekte zo dat ze daar een poepie sjieke koffiedrinkplek hebben.
 11. Stuur ansichtkaarten naar vrienden en familie.
 12. Vraag bij de bakker naar HET lokale koekje.
 13. Stap op collega-toeristen af en vraag ze om tips. Waar moet je absoluut geweest zijn?
 14. Ga iets drinken in een zaakje waar je normaal nooit zou komen. Maar dan ook echt never nooit niet.
 15. Probeer – met alle middelen die je tot je beschikking hebt – de geschiedenis van een gebouw te achterhalen.
 16. Overnacht in een backpackershotel.

Laat je verrassen. Ga op ontdekkingstocht. Kijk net even om de hoek. Blijf staan als er iets bijzonders gebeurt. Kijk, voel, ervaar, geniet.

Oh, en ik ben nog op zoek naar 22 tips om de 38 die ik in de kop beloof te halen. Vul je mee aan? Ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie tips. Kan ik weer gebruiken als input voor een van mijn minivakanties 🙂